Can your landlord or HOA ban a TV antenna?

Mostly not, on property you control. The FCC's over-the-air reception devices (OTARD) rule bars HOA rules, leases and local laws that unreasonably delay, block or add cost to installing a TV antenna on property you own or rent and have exclusive use of, such as a yard, patio or balcony. Common areas like a shared roof aren't covered, and safety and historic-district rules can still apply.

Updated · 4 sources

This is a plain summary of a federal rule, not legal advice. For a dispute, read the rule itself or talk to a lawyer.

What does the OTARD rule cover?

The FCC's over-the-air reception devices rule is at 47 CFR 1.4000 (eCFR). It applies to restrictions from HOAs, condo associations, landlords, local governments and deed covenants. For TV, it covers "an antenna that is used to receive television broadcast signals," plus the mast that holds it up.

It protects your antenna on property within your exclusive use or control, where you have a direct or indirect ownership or leasehold interest. A restriction is prohibited if it:

  • unreasonably delays or prevents installation, maintenance or use;
  • unreasonably increases the cost; or
  • precludes reception of an acceptable quality signal.

The FCC also publishes a consumer guide to the rule (FCC).

Does it apply if you rent?

Yes. The FCC extended the rule to rented property in its Second Report and Order, effective January 22, 1999. It covers areas the tenant has exclusive use of, and the FCC named "balconies, balcony railings, patios, yards, gardens" as examples (Federal Register).

What isn't covered?

  • Common areas. A shared roof, hallway or exterior wall that you don't have exclusive use of isn't covered. You need permission from the owner or association to use those.
  • Safety rules. A restriction can stand if it serves a clearly defined safety goal, but it must be no more burdensome than necessary.
  • Historic preservation. Rules to preserve a designated historic district can also apply, with the same limit.

Is there a size limit?

Not for TV antennas. The rule's one-meter limit applies to satellite dishes and some fixed wireless antennas. The section covering TV broadcast antennas has no size limit (47 CFR 1.4000).

Can an HOA charge fees or require approval?

Only within limits. Under the rule, fees must be reasonable, and a requirement that unreasonably delays installation or adds cost is prohibited. In a dispute, the party imposing the restriction has to prove that it's allowed.

What happens in a dispute?

Either side can ask the FCC for a declaratory ruling or go to a court with jurisdiction. While that proceeding is pending, the restriction can't be enforced (safety and historic rules aside), and no fines or attorney's fees can accrue. If the ruling goes against you, you get at least 21 days to comply.

Should you put the antenna outside or in the attic?

An outdoor antenna usually gets the best signal. Many people choose the attic for looks even though the rule lets them put one outside (Antennas Direct). Our attic guide covers how much signal that costs, and your city page shows which way to aim.

Questions

Can my HOA stop me from putting up a TV antenna?

Not on property you own and have exclusive use of, unless the restriction serves a clearly defined safety goal or preserves a historic district. Under 47 CFR 1.4000, rules that unreasonably delay installation, unreasonably raise its cost or block an acceptable signal are prohibited.

Does the OTARD rule apply to renters?

Yes. Since January 1999 it has covered rented property that the tenant has exclusive use or control of, such as a balcony, balcony railing, patio, yard or garden.

Is there a size limit for TV antennas under the rule?

The rule's one-meter limit applies to satellite dishes and some fixed wireless antennas. The part covering antennas that receive TV broadcast signals has no size limit, and the rule also covers the mast.

Can I put an antenna on my apartment building's roof?

The rule doesn't cover common property, such as a roof shared by all residents or areas the landlord or association controls. You need permission to use those.

What happens if my HOA fines me while we disagree?

If you or the HOA start a proceeding at the FCC or in court, the restriction can't be enforced while it's pending (except safety and historic rules), and no fines accrue. If you lose, you get at least 21 days to comply.

Sources

  1. 47 CFR 1.4000: Restrictions impairing reception of television broadcast, satellite, and fixed wireless signals, eCFR
  2. Implementation of Section 207 of the Telecommunications Act of 1996: Second Report and Order, FCC, Federal Register (1998)
  3. Installing Consumer-Owned Antennas and Satellite Dishes, FCC
  4. Attic Antenna Installation Tips, Antennas Direct